Ponce de Leon
Rum

47 faktów o rumie

1. Źródeł rumu należy szukać ok. 2000 lat temu.
2. Miejsce pochodzenia trzciny cukrowej to Papua Nowa Gwinea.
3. Krzysztof Kolumb jako pierwszy przywiózł trzcinę cukrową na Karaiby.
4. Juan Ponce de Leon jako pierwszy zasiał pola uprawne trzciny cukrowej, w Puerto Rico.

Ponce de Leon
Ponce de Leon

5. Pierwsza cukrownia powstała w Puerto Rico w 1525 r.
6. W 1893 r. powstała pierwsza kolumna rektyfikacyjna (column still) na Karaibach.
7. Pierwszy eksport rumu do USA datuje się na 1897 r.
8. Pierwsza destylarnia rumu w USA powstała w 1664 r.
9. Rum był wykorzystywany jako panaceum na wiele dolegliwości na Karaibach.
10. Pochodzenie słowa rum przypisuje się słowu rumbullion, co znaczyło „wielki tumult i zgiełk” lub holenderskiemu słowu roemer, co znaczy szklanka do picia.
11. Inne nazwy na rum to: Nelson Blood, Navy Neater, Demon Water lub Pirate’s Drink.

Admirał Nelson
Admirał Nelson (od Nelson Blood)

12. Rum jest wytwarzany z produktów ubocznych trzciny cukrowej, którymi są: melasa oraz sok z trzciny cukrowej.
13. „Surowy” rum jest początkowo destylowany pomiędzy 64 a 90%.
14. Zdecydowana większość (choć oczywiście nie wszystkie) rumów produkowana jest w Puerto Rico i West Indies (co to West Indies pisałem tutaj, choć to Puerto Rico mi tu nie pasuje :))
15. Pozostałe znane kraje produkcji rumu to: USA, Wenezuela, Kanada, Australia, Bermudy.
16. Rum był również przedmiotem wymian i barterów.
17. Don Facundo Bacardi Masso jest odpowiedzialny za eksperymenty z technikami destylacji. Przypisuje mu się powstanie nowego rodzaju „lekkich rumów”.

Don Facundo Bacardi Masso
Don Facundo Bacardi Masso

18. Firma Bacardi Y Compania została założona w 1862 roku.
19. Bacardi jest obecnie najlepiej sprzedającym się rumem na świecie.
20. Puerto Rico jest największym producentem rumu.
21. Rozróżnia się 7 typów/rodzajów rumu: Biały (lub srebrny lub jasny), Złoty (zwany również bursztynowym), Przyprawiany (z ang. Spiced), Ciemny (zwany czarnym), Aromatyzowany (o smaku Mango, Pomarańczy, Cytryny) Premium (starzone dłuższy  czas, produkowany w mniejszych seriach), Overproof (o wysokiej zawartości alkoholu).
22. Krem rumowy nie jest oddzielną kategorią rumu.

Rum Cream
Rum Cream

23. Większość rumów starzona jest ponad 1 rok.
24. Niektóre rumy starzone są w beczkach po bourbonie.
25. Niektóre rumy starzone są w drewnianych beczkach.
26. Pozostałe starzone są w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
27. Z uwagi na tropikalny klimat ok 10% rumu wyparowuje podczas produkcji.
28. Nazywa się tą część – „Anielskim udziałem”.
29. Po procesie starzenia rum jest mieszany dla zapewnienia dobrego smaku.
30. Rhum, to określenie używane na wyspach francusko-języcznych (więcej o Rhumie tutaj).
31. Ron Anejo, znaczy rum który był dość długo starzony.
32. Rhum lub Rhum agricultural, to rumy destylowane z soku z trzciny cukrowej.
33. W 2006 roku w USA sprzedano 22,7 miliona skrzynek rumu.
34. Puerto Rico eksportuje do USA ok 70% swojej produkcji.
35. Brytyjska Marynarka Morska (Royal Navy) dawała marynarzom dzienną rację rumu do 31 lipca 1970 r.
36. Cacahca, to podobny do rumu trunek, produkowany w Brazylii, trzykrotnie destylowany.
37. Piosenka Ruperta Holmes’a Escape (the Pina Colada song) była bardzo popularną „rumową” piosenką.

38. Paul Revere zamówił kubek rumu przed swoją słynną jazdą (@RumFanatic – chodzi o nocną jazdę konną Paul’a Revere, która zapoczątkowała pierwszą bitwę wojny o niepodległość USA)

Paul Revere
Paul Revere

39. Benjamin Franklin wynalazł Rum Flip (@RumFanatic – mieszanka rumu i piwa).
40. Rum był prawdopodobnie pierwszym alkoholem użytym w drinku.
41. Jerzy Waszyngton miał beczkę rumu z Barbadosu na swojej prezydenckiej inauguracji w 1789 r.
42. Cuba Libre – znaczy Wolna Kuba (@RumFanatic – o Cuba Libre pisałem tutaj).
43. Mojito to jeden z najpopularniejszych drinków rumowych. (@RumFanatic – polecam wpis o Mojito tutaj).
44. Rum z Colą (właśnie Cuba Libre) to jeden z najpopularniejszych drinków na świecie.

Cuba Libre
Cuba Libre Drink

45. Rum jest również używany do wielu potraw w kuchni.
46. Bananowy Foster to bardzo popularne danie z rumem (@RumFanatic – trzeba wypróbować :))

Banana Foster
Banana Foster – deser z bananem i rumem

47. Rum, to dziś główny konkurent wódki jako składnik drinków.

Na podstawie „The Rum 1000 – Ultimate Collection of Rum Cocktails, Recipes, Facts and Resources” Ray Foley z 2008 r.
Na podstawie, ponieważ te 47 punktów rozwlekli w książce do 75 faktów, czasami jedno zdanie dzieląc na trzy punkty 🙂

pozdrawiam
@RumFanatic

PS.

Fakt 48. W 1703 r. powstaje pierwsza destylarnia rumu na Barbadosie – Mount Gay (wg dokumentów, wg podań stała już od 1663 r.)

Zobacz także:

2 komentarze

  • ~Pat

    Czy znasz może jakieś inne ciekawe książki o rumach ? Niestety ja nie znalazłem ich za wiele, bardzo interesowała by mnie książka w formie albumu, tzn mamy zdjęcie rumu i jego opis + jego ocena. Nie wiem tak naprawdę czy ktoś się podjął napisania takiej książki, ale może…
    … mam nadzieję że niedługo Ian Burrell podejmie się napisania takowej książki, w końcu po wygraniu nagrody Guinness’a, po wypiciu nie zliczonej ilości rumu i odwiedzeniu mnóstwa destylarni byłby najodpowiedniejszym kandydatem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *