Rum Worthy Park Reserve
Rum Edukacja

Jaki rum wybrać, jeśli lubię whisky?

Dzisiaj wyjątkowo ktoś inny przejmie stery pisania na temat rumu. Patryk Kozyra z firmy The Last Port opisał na FB grupie Rum Polska, jaki wybrać rum, jeśli się przychodzi w rumowe spektrum ze świata whisky? Z Patrykiem znam się już kilka lat, a nasze poznanie zapoczątkowane było mini serią fantastycznych, autorskich koktajli Parrot Cocktails (od jednego z jego wcześniejszych miejsc pracy) . Również i tym razem zgodził się podzielić swoją rumowo – whiskową wiedzą na łamach bloga.

Zapraszam do lektury.

Jaki rum wybrać?

Od jakiegoś czasu temat regulacji rumu pojawia się coraz częściej, zwłaszcza gdy chodzi o dodatki. Jest wiele nieporozumień dotyczących braku ogólnych przepisów dotyczących rumu. Richard Seale (Foursquare Distillery), Ian Burrell (globalny ambasador rumu), Peter Holland (Floating Rum Shack), Luca Gargano (Velier) i niektórzy entuzjaści rumu od dawna odpowiadają na pytanie, „Jak klasyfikować rum?”

Rum jest regulowany. To, co czyni tę kwestię mylącą, polega na tym że poziom regulacji różni się w poszczególnych krajach. Na przykład, Martynika jest znana ze swojej surowej regulacji (AOC), a np. kraje takie jak Filipiny, kolokwialnie mówiąc kuleją w tym temacie.

Na szczęście istnieje wiele krajów, w których przepisy dotyczące rumu są bardziej egzekwowane, np. Jamajka, Barbados (niestety, póki co lokalnie), Martynika: w ramach AOC, Gwadelupa: IGP, rumy kubańskie z DOP, Haiti z Clairin i niektórzy producenci z Karaibów stosujący wytyczne ARC (Authentic Caribbean Rum).

Ale problemem, nad którym chciałbym dzisiaj się pochylić to nie klasyfikacja, która jest najlepsza, a „klasyfikacja porównawcza” z najczęściej wybieranym „brown spirit” w Polsce czyli whisky. Od dłuższego czasu zauważam pytania „piję whisky, jaki wybrać rum?”. Odpowiedź na pozór wydaje się być prosta, ale powinniśmy zauważyć kilka ważnych czynników, wynikających z miejsca produkcji i regulacji. Właśnie w tym poście postanowiłem zebrać najważniejsze cechy whisky z danego regionu i przypisać do nich rumy. Tak aby każdy miłośnik szkockiej wody życia mógł znaleźć alternatywę w postaci rumbuliona.

Chciałbym zauważyć że wszystkie propozycje są pokierowane tylko moimi odczuciami i spostrzeżeniami. Staram się niczego nie narzucać, a tylko zasugerować. Wybierałem również rumy, które są ogólnodostępne, czasem sugerując konkretny typ innym razem destylarnie lub kraj pochodzenia. Zacznijmy, podróż szlakiem szkockiej whisky w porównaniu z rumem.

LOWLANDS

Nie będę wspominał o pięknych krajobrazach nizinnych i granicach. Mamy odnieść się do smaków i aromatów. W regionie działają destylarnie, produkujące whisky o znikomej nucie torfu lub całkowicie jej pozbawionej. Zwykle mają subtelniejsze aromaty i wyróżniają się wytrawnym finiszem.

Rumy, które odpowiadają cechą whisky z Lowlands:

  • Clairin Sajous Vieux
  • Rhum Trois Rivieres
  • Rhum Barbancourt
  • Rum Santa Teresa 1796
  • Neisson Profil 105
  • Rum Mount Gay XO Triple Cask
  • Rum Privateer 2017 Habitation Velier
  • MHOBA Select Reserve Glass Cask
  • Rum Pusser’s 15 YO
  • Rum Duppy Share
  • Appleton Estate 12, 21
  • Rum Brugal 1888
Rhum Barbancourt
Rhum Barbancourt, fot. własna

HIGHLANDS

Wszystkie whisky znajdujące się w regionie nie wyróżniają się na tyle, aby stworzyć wspólny styl. Można mówić o podobieństwach whisky z konkretnych gorzelni, ale nie o podobieństwie całego regionu. To co można powiedzieć to to, że nie znajdziemy tutaj torfowanego słodu, ale gorzelnicy dbają tutaj o dymne nuty. Whisky te są zazwyczaj pozbawione wytrawnego finiszu.

Propozycje rumów:

  • Foursquare 2008 i Detante
  • Velier English Harbor
  • Chairman’s Reserve Forgotten Cask
  • Pussers Gunpowder
  • Rum Abuelo 12
  • Rumy Kubańskie
  • Flor De Cana 12 i 18
  • Rum Dictador
Rum Foursquare 2008
Rum Foursquare 2008, fot. własna

ISLAY

Łatwo odróżnić je od innych regionów Szkocji. Istotną rolę odgrywa wyczuwalna nuta torfowego dymu. I tak jak dla whisky Islay, tak dla rumu Jamajka jest wyspą, na której znajdziemy estrowe, mocno wyróżniające się rumy:

  • Worthy Park Reserva, Worthy Park 12 yo
  • Hampden Reserve i Overproof
  • rumy z destylarni Long Pond
  • rumy jamajskie z serii Habitation Velier i Velier Jamaican Stills (tzw. potwory estrowe)
  • ośmieliłbym się również wpisać w tę kategorię rumy z destylarni Savanna z Reunion zwłaszcza z serii Gran Arome.
  • Caroni
Rum Worthy Park Reserve
Rum Worthy Park Reserve, fot. własna

SPEYSIDE

Gorzelnie whisky są rozrzucone na obszarze całego Highlands. Charakter whisky jest elegancki, dobrze zrównoważony i wyrafinowany.

Proponowane rumy:

  • Velier Foursquare Plenipotenzario
  • Worthy Park Quatre Vin
  • rumy z serii pojedynczych beczek Plantation
  • Abuelo Cask Finish
  • rumy z serii Transcontinental
  • Mezan Panama
  • Clairin Ansyen
  • Savanna Cognac Cask
  • Bellevue Reunion
  • J. Bally
  • Appleton Heart of Jamaica
  • Dictador Seria The Best Of i Dictador Insolent
Rum Abuelo Two Oaks,
Rum Abuelo Two Oaks, fot. własna

GORZELNIE ZBOŻOWE

Często określa się je mianem whisky pozbawionych charakteru, o neutralnym alkoholu… natomiast nie zawsze jest to zgodne z prawdą dlatego tę kategorie postanowiłem podzielić na dwie mniejsze. Rumy pozbawione smaku i aromatu i te starannie przygotowane.

Te pozbawione lub ze znikomym smakiem, to zazwyczaj rumy wielokolumnowe, które niemalże przez rektyfikacje zostały pozbawione charakteru trzciny cukrowej:

  • Bacardi (carta blanca, oro)
  • Don Q
  • Brugal XV, Blanco
  • Barcelo
  • Capitan Morgan
Rum Brugal XV
Rum Brugal XV, fot. własna

Rumy genialne w swojej prostocie, starannie fermentowane i destylowane:

  • Clairin Haiti
  • Paranubes Meksyk
  • białe rumy Jamajskie
  • Nine Leaves Japonia
Clairin Vaval
Clairin Vaval, fot. własna

WHISKY MIESZANA

Kategoria ciężka do opisania. Możemy wpisać w nią rumy blended z kategorii premium jak np.

  • Velier Tigerhark, Royal Navy,

jak również dobre mieszanki, które idealnie sprawdzą się w koktajlach:

  • Veritas,
  • niektóre rumy Plantation,
  • Duppy Share.

W tej kategorii znajdziemy również rumy przyprawiane lub aromatyzowane:

  • World’s End
  • Union
  • Foursquare spiced
  • Red Leg
  • Dead Man Finger’s
  • Kraken
  • Sailor jerry
  • Companero Panama itd.

Nie będę oceniał, które z nich są dobre, a które nie. Każdy powinien wybierać je samodzielnie. Pamiętajmy o tym że w tej kategorii znajdziemy rumy, które są dosładzane.

WHISKY IRLANDZKA

Z reguły łagodniejsza, ale również elegancka. Uważam że powinniśmy wpisać tu rumy multikolumnowe, lub te pochodzące z mieszanek destylacyjnych,(choć nie zawsze) dojrzewających w beczkach:

  • Ron Zacapa
  • Angostura 1824 i 1919
  • Diplomatico
  • El Dorado 12, 15, 21
  • rumy z Mauritiusa
  • Pyrat
  • Dos Maderas
  • Esclavo
  • Cristobal
Rum El Dorado 12
Rum El Dorado 12, fot. własna

Tak jak w przypadku whisky, tak też w rumie mamy wielu niezależnych bottlerów. Na szczególną uwagę zasługują rumy:

  • Velier
  • Samaroli
  • Plantation
  • Mezan
  • S.B.S

WHISKY AMERYKŃSKA BOURBON I RYE

Aromaty zazwyczaj słodkie wynikające z użycia kukurydzy, jednak w przypadku whisky żytniej pojawia się smak gorzko-słodki. Poprzez fakt, że wiele rumów dojrzewa w beczkach po Bourbonie, w tę kategorie moglibyśmy wpisać dużą ilość produktów, jednak na szczególną uwagę zasługują:

  • Bayou
  • Privateer
  • Centenario
  • Cruzan
  • Chairmans Reserve
  • Doorly’s

Jeżeli macie jakieś swoje typy, śmiało się podzielcie. Jaki rum wybrać wg Was?

pozdrawiam
Patryk Kozyra

2 komentarze

  • Gisch

    W sumie ciekawy byłby też odmienny artykuł – jaki wybrać rum jeśli nie jestem fanem whisky 😉
    Ja swoje zainteresowanie zacząłem od kubańskiego rumu Mulata znalezionego w Aldim – w wersji z colą i lodem o niebo lepszy dla mnie od Jacka Daniela czy Jana Chodziarza (wcześniejszego podejścia z G*leonem nie liczę, to faktycznie barwiona okowita i nic więcej).
    Co z hiszpańskich typów (bo chyba one by się sprawdziły najlepiej; no niestety, w półce cenowej poniżej setki) można polecić by jak najmniej przypominało szkocką? Jeszcze angielskie, czy wkraczanie tam to dobra opcja?

    • Rum Fanatic

      Myślę, że wszystkie z dodatkową maturacją w beczkach po winach, czy koniaku byłyby ciekawym do zbadania. Z tzw. „hiszpańskich” linia Abuelo, Santa Teresa, jak lubisz słodkie to Butucal/Diplomatico lub dominikańskie Brugal, czy Barcelo. Z tzw. angielskich spróbuj np. linię El Dorado (12-15), jeśli chcesz daleko od whisky.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *