Surowy tuńczyk, ryż do sushi i rum w marynacie, czyli Ahi Tuna Poke w moim wydaniu. Rumowa Kuchnia #4
W dzisiejszym odcinku rumowej kuchni będzie miks kilku inspiracji kuchennych – hawajskiej, japońskiej gdzieś tak razem z domieszką polskiego zamysłu. Rumowa kuchnia odcinek 4. Zapraszam.
Surowy tuńczyk – baza do hawajskiej potrawy Ahi Tuna Poke
Po pierwsze będzie surowy tuńczyk, jako przedstawiciel kuchni hawajskiej i baza do dzisiejszej potrawy. Ahi Tuna Poke (czyt. pohkej lub połkej), to hawajska przystawka, taki odpowiednik japońskiego sashimi, można powiedzieć też, że rodzaj tatara. Podstawą Ahi Tuna Poke jest jak sama nazwa wskazuje tuńczyk, ale nie taki dobrze nam znany tuńczyk z puszki – a surowy tuńczyk, taki używany do sushi. Na hawajach bogactwo owoców morza i dostępność dobrych, surowych ryb jest bardzo duża, toteż podstawą ich kuchni od lat jest m.in. ta potrawa, która wraz z napływem różnych kultur ewoluowała ze zwykłej mieszaniny świeżej ryby z czymś, co posiadano w domu, do skomplikowanych, wieloskładnikowych przystawek/sałatek, gdzie obecne są wpływy wielu regionów i kultur.
Otwarta wersja sushi – element japoński
Po drugie będzie ryż do sushi. Podstawowa wersja Ahi Tuna Poke to po prostu po naszemu tatar z tuńczyka / sałatka z tuńczyka. Natomiast mi surowy tuńczyk nieodłącznie kojarzy się z sushi i pomyślałem, że będzie to dobre rozwiązanie, by połączyć ryż do sushi z surowym tuńczykiem w taki sposób, by jednocześnie nie było konieczności używać wodorostów, charakterystycznych dla sushi. Nazwałem sobie to taką otwartą wersją sushi.
Rum – gdzie tu miejsce na rum?
Szybka odpowiedź. Jak często w kuchni bywa – w marynacie. A tak w szczegółach – użyłem rumu do karmelizowania cebuli, która z kolei posłużyła do marynaty tuńczyka.
Jakie składniki potrzebujemy do Ahi Tuna Poke wg. RumFanatica?
– surowy tuńczyk – 20 dag
– czosnek – 1 ząbek
– sos sojowy – 2 łyżki
– olej sezamowy – 1 łyżka
– szalotka – 1 sztuka (alternatywnie zwykła cebula – połowa)
– sezam – 1 łyżka (jak ktoś lubi, jak ja, można 2 łyżki 🙂 )
– sos chili – 1 łyżeczka
– pomarańcza – do skropienia
– ciemny, najlepiej czarny rum – 50 ml
– oliwa
– masło
Dodatkowo, w zależności od smaków jakie kto lubi sugerowane jest użycie:
– starty imbir – łyżeczka
– szczypiorek – 2 pnącza
– skórka z pomarańczy – łyżeczka
Sposób przygotowania Ahi Tuna Poke wg. RumFanatica?:
1. Podsmażamy szalotkę na maśle z oliwą. Jak chwilę się będzie podsmażać dodajemy rum. Istotnym jest, żeby był jak najciemniejszy, bo taki rum ma największe pokłady karmelu, który będzie nam potrzebny do karmelizowania cebuli. Pozostawi też miły, słodkawy posmak.
2. Kroimy tuńczyka w kostkę. Taką 1 cm na 1 cm.
3. Do tuńczyka dodajemy kolejno skrojony drobno czosnek, sos sojowy, olej sezamowy, sezam, sos chili. Dorzucamy też podsmażoną szalotkę razem z pozostałą mieszanką oliwy, masła i rumu. Całość skrapiamy sokiem z pomarańczy. Dla chętnych również można dodać pozostałe, alternatywne składniki.
4. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
5. Przygotowujemy ryż do sushi.
6. Układamy ryż razem z zamarynowanym tuńczykiem. Ja wybrałem dla ryżu formę tatara, z tuńczykiem w miejscu jajka. Ale właściwie tylko własna wyobraźnia może nas ograniczyć w kompozycji. Myślę, że tak zamarynowany tuńczyk mógłby być ciekawym składnikiem do tradycyjnego sushi. Może ktoś wypróbuje?
Jakie alternatywy dla tuńczyka? Myślałem i w sumie wymyśliłem na dzień dobry jedną, która się automatycznie nasuwa – łosoś. Zarówno surowy, jak i wędzony na gorąco, którego próbowałem w tej konfiguracji i mi smakował. Ciekawym rozwiązaniem byłoby też lekkie podsmażenie tuńczyka po marynowaniu. Sposobów na podanie jest wiele. Można eksperymentować.
Smacznego!
pozdrawiam
@RumFanatic (obecny na Facebooku i Twitterze)
Lubisz Puerto Rico lub rumy z Puerto Rico? Sprawdź koszulkę z rumowym wzorem z miastem San Juan, stolicą Puerto Rico, w wybranym przez Ciebie kolorze.
Polecam także – przepyszne Żeberka w marynacie rumowej :