Parowanie rumu
El Dorado,  Rum,  Rumy

El Dorado 15 + Montecristo Espada – parowanie rumu i cygara

Jest to tłumaczenie artykułu magazynu rumowego „Got Rum?”.  Artykuł pod nazwą „Joint Venture” został opublikowany w wydaniu z czerwca 2015.

Dominikańskie cygara Montecristo są produkowane w mieście La Romana, w pięknym regionie z idealną pogodą do produkcji tytoniu. Operująca w ramach grupy Altadis z USA, Tabacalera de Garcia S.A.S. jest firmą zatrudniającą najwięcej na świecie pracowników do produkcji cygar. Robi to ogromne wrażenie – ta ilość hal wypełniona „torcedores” produkującymi góry cygar oraz obszerne piwnice do starzenia tytoniu. Produkują tam m.in. takie marki jak Trinidad, Por Larranaga, H. Upmann, Romeo y Julieta (z dominikańskiego tytoniu), Santa Damiana i Don Diego.

Wszystkie moje kontakty z tymi markami wskazywały, że są to tytonie o średnim poziomie intensywności, pomimo tego, że niektóre z nich mieniły się mocniejszym profilem. Szczerze, nigdy nie rozważałem ich wyboru, kiedy miałem ochotę na poobiednie cygaro (nigdy nie były pośród moich głównych celów). Ale kiedy dostałem e-mail’a od mojego czytelnika – Kevina – przyjrzałem się dokładnie jak to jedno, wskazane przez niego cygaro jest wyprodukowane i zaintrygowała mnie możliwość jego sparowania.

Montecristo Espada, bo o nim mowa, jest owocem joint venture pomiędzy marką Montecristo a znanym plantatorem tytoniu z Nikaragui, Panem Néstorem Plasencia. Owocem bardzo wyjątkowym, a możliwość współpracy spowodowała pojawienie się okazji dla „Grupo de Maestros” (zespół blenderów marki Montecristo), aby dostać pełen wgląd w sekrety firmy Plasencia Cigar w Jalapa Valley, w Nikaragui. Zespół poświęcił kilka miesięcy pracy, aby otrzymać perfekcyjny blend, znacząco różniący się od innych Montecristos, które próbowałem wcześniej. Montecristo Espada jest obecnie dostępne w sprzedaży. Jest produkowane w 100% z tytoniu z Nikaragui, łącznie z owijaczem Habano z 2010 roku, a w środku zwinięte są starzone reserv’y z linii Plasencia.

Pod nazwą tego cygara znajdziemy formaty Churchill, Toro i Robusto, które są bardzo popularne pomiędzy swoimi zwolennikami. Cygara mają również rodzaje o średniej i wysokiej złożoności, ale trochę teraz wyprzedzam, co mam do powiedzenia.

Po pierwsze, musiałem znaleźć rum, który będzie w stanie sprostać wyzwaniu parowania. Wtedy przypomniałem sobie mojego przyjaciela Karla Canto, Master Destylera z Demerara Distillery, wielkiego pasjonata rzemiosła rumowego i wybrałem jeden z jego diamentów – 15 letnie El Dorado. Jestem zafascynowany znalezieniem nut kongenerów w rumie, z bezbłędnymi i niezapomnianymi nutami pieczonej skórki pomarańczy.

Parowanie rumu
Parowanie rumu

Tak więc to czas, aby zapalić cygaro. Pierwszą rzeczą, którą zauważyłem było to, że cygaro ma 3 pierścienie, bardzo ornamentalne, jako testament dla związku pomiędzy firmami. Owijacz jest nieskazitelny ze świetną końcówką. Żyłki są ledwie dostrzegalne, co dużo mówi o wielkiej trosce, jaką włożono podczas wzrostu na plantacji. Zapaliłem je z użyciem zapałek, z szacunku dla tradycji.

Pierwsza jedna trzecia cygara całkowicie mnie zaskoczyła, w najlepszy możliwy sposób, a kiedy delektowałem się tą częścią, El Dorado 15 również wnosiło swój udział do parowania wyśmienicie. Na początku nuty, które wykrywałem przypominały mi prażone orzechy piniowe z solą morską, a zaraz za nimi nuty świeżo palonej kawy, suszonych owoców, orzechów i przypraw.

Jest całkowicie niezbędnym, aby mieć właściwy rum, żeby to parowanie sprawdziło się. W tym przypadku, pomarańczowe nuty rumu, połączone z brązowym cukrem i karmelem, są świetnym połączeniem z cygarem o tej intensywności. Przewiduje się, żeby to parowanie, pełne bogatych smaków i zapachów, trwało około 30 minut. Po ich upływie, powinniście dotrzeć do końcówki dwóch trzecich cygara, co oznacza koniec tego właściwego parowania.

Bardzo polecam to parowanie jako poobiednie. Mam nadzieję, że będziecie w stanie powtórzyć je w domu. Dziękuję Kevinowi, że poprosił o to cygaro, to było ciekawe doświadczenie móc je odkryć.

Pozdrawiam!

Philip Ili Barake

Philip Ili Barake, Sommelier z zawodu. Jako pochodna pracy z wybranymi restauracjami i producentami wina Philip rozwinął pasję do napojów destylowanych oraz cygar. Jako część obecnej pracy ma możliwość odwiedzać wiele krajów Ameryki Środkowej, jak również destylarni rumowych i plantatorów tytoniu.

Ale jego pasja do trunków i cygar na tym się nie kończy. W 2010 roku miał zaszczyt reprezentować Chile na Międzynarodowym Konkursie Sommelierów Cygar, który wygrał, będąc pierwszym reprezentantem Ameryki Południowej, który tego dokonał.

Teraz ma możliwość zachwycać czytelników „Got Rum?” i co jest być może najtrudniejszym zadaniem dla sommeliera – dyskutować o parowaniu mając na uwadze, że jest tak wiele gustów jak wiele jest rumów i cygar na świecie.

Od Philipa: „Wierzę, że parowanie jest doświadczeniem, które nie powinno się ograniczać tylko do dwóch produktów. Jest to coś, co możemy wkomponować w nasze życie. Mam nadzieję, że pomagam naszym czytelnikom odkrywać i doceniać przyjemność z próbowania nowych rzeczy (lub doświadczać znanych rzeczy w nowy sposób).

Tłumaczenie
@RumFanatic (obecny na Facebooku i Twitterze)

Lubisz cygara i rum ? Sprawdź koszulkę z rumowym wzorem zawierającym cygaro. Koszulka Hamilton – Bermudy w wybranym przez Ciebie kolorze.

Koszulka Rum Fanatic - Hamilton
Koszulka Rum Fanatic – Hamilton

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *