Żeberka w rumowej marynacie
Chairman's Reserve,  Rumowa Kuchnia

Rumowa Kuchnia #2 – Żeberka w marynacie rumowej w towarzystwie domowych frytek z wędzoną papryką

Jest i nr 2 w Rumowej Kuchni (dla przypomnienia, w nr 1 była przekąska – Popcorn Rumowy). Tym razem wchodzi waga ciężka. Przysmak wielu. Żeberka! Mam nadzieję, że po lekturze tego wpisu zyskają nowych sympatyków, bo są w rumowej odsłonie. Absolutny hit dla mnie – Żeberka w marynacie rumowej!

Co nam do Żeberek w rumowej marynacie potrzebne?:

– oczywiście żeberka, wieprzowe – mi wyszło ok 600 g na tą ilość marynaty
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego (Demerara)
– 1/4 szklanki sosu chilli
– 4 łyżki ketchupu
– 60 ml rumu (w przepisie jest ciemny, ja natomiast użyłbym / i użyłem / rumu typu Spiced, z uwagi na mnogość smaków i przypraw – na podorędziu miałem Chairman’s Reserve Spiced i taki poszedł, w PL ze Spiced są dostępne m.in. Captain Morgan Spiced, Bacardi Oakheart czy Rebellion Spiced – jak nie ma to naturalnie ciemny będzie ok)
– 4 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka sosu Worcestershire
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 2 posiekane ząbki czosnku
– 1 posiekana szalotka
– 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)

Składniki prezentują się tak:

Składniki na Żeberka w marynacie rumowej
Składniki na Żeberka w marynacie rumowej

Jak zrobić Żeberka w rumowej marynacie?

1. Wszystkie składniki na marynatę wrzucamy do pojemnika i blendujemy na gładką masę.

Żeberka + składniki na marynatę
Żeberka + składniki na marynatę
Marynata w blenderze
Marynata w blenderze

2. Żeberka obtaczamy w marynacie i pozostawiamy w lodówce na min. 12 godzin. Wkładamy to później do rękawa, lub do pojemnika żaroodpornego przykrytego folią aluminiową.

Żeberka w marynacie
Żeberka w marynacie

3. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 160 st. na 2 – 2,5 godziny. Ostatnie pół godziny pieczemy bez przykrycia, żeby się żeberka zarumieniły.

Żeberka w piekarniku
Żeberka w piekarniku

4. Żeberka prezentują się tak:

Żeberka w marynacie rumowej
Żeberka w marynacie rumowej

Frytki

Dla mnie (może ktoś powie, że to pornografia jedzeniowa) do żeberek dobrze pasują frytki. Najlepiej oczywiście przygotowane samodzielnie, z ziemniaka (hm, też mi odkrycie, frytki z ziemniaka 😉 ). Dostałem fajną inspirację (dziękuję inspiratorce 😉 ), żeby do frytek dodać wędzonej papryki. Dodałem, pasowało 🙂 .

Umieszczam te frytki jako dodatek, bo może nie każdy lubi, nie każdy znajdzie wędzoną paprykę. A frytki, to raczej każdy zrobi, jak będzie miał ochotę.

Całość, już z frytkami prezentuje się tak:

Żeberka w marynacie rumowej w towarzystwie frytek z wędzoną papryką
Żeberka w marynacie rumowej w towarzystwie frytek z wędzoną papryką

Dla mnie – MEGA PALCE LIZAĆ – mam nadzieję, że Wam też posmakuje. Oczywiście wybaczcie brak garnishów i innych cud – dodatków 🙂 Sam smak – same bebechy 🙂

pozdrawiam
@RumFanatic (obecny na Facebooku i Twitterze)

PS. Dziękuję Studio Culinary Solutions & Slow Food Bistro za przepis na żeberka w rumowej marynacie! Świetny!

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *