Rum Matusalem Gran Reserva 15, Rum Dictador 12, Rum Appleton Estate 12 – recenzja
Rum Matusalem Gran Reserva 15
Rum produkowany z sfermentowanej melasy, a starzony w beczkach z francuskiego dębu – 15 lat metodą solera. W tym przypadku 15 lat uznaje się najczęściej (wyjątkiem jest np. Zacapa, która przy metodzie solera podaje maksymalny blend 23 lat), że blend rumów użytych do produkcji ma średnio 15 lat. W uznawanych podstawowo metodach, 15 lat oznacza minimalny okres starzenia blendu. Tutaj natomiast, że średni, czyli użyto zarówno mieszanek młodszych, jak i starszych.
Na butelce widnieje napis „original formula de Cuba” – receptura Kubańska, jako że rum był pierwotnie produkowany na Kubie, w Santiago de Cuba. Obecnie jest produkowany na Dominikanie. Ale trzeba zwrócić uwagę, że nie przez Matusalem samego w sobie, a prawdopodobnie przez dominikańskiego Bermudeza. Butelkowanie odbywa się w USA. Stamtąd pochodzi także właściciel marki Matusalem, 1872 Holdings International LLC, z Florydy.
Noty smakowe (za stroną producenta)
Zapach – suszone owoce, karmel
Smak – dąb, kakao, finisz w stylu koniakowym
Do zastosowania: solo, w dobrych drinkach, nie przerażać się tymi 15 latami, cena do 15 lat nie jest zabójcza
Podsumowując: 4,5/5, rum jest naprawdę dobry, natomiast znajdę 12 latki lepsze, nie sugerować się tymi 15 latami, jako głównym czynnikiem zakupu
Kraj pochodzenia: Dominikana (prawdopodobnie producent to Bermudez), butelkowanie w USA, historycznie marka powiązana z Kubą – na etykiecie głównie wspomniane w celach marketingowych
Ciekawostka: na kilku polskich stronach widać, że rum nie ma, bo nie może mieć 15 lat, a szacuje się, że ma 7-12. Dlaczego nie może mieć 15 lat? Z tego, co wyczytałem, szacuje się minimalny blend w użyciu na 7 lub 12 lat. Ale to tylko pozostaje w spekulacji, a nie średni wiek rumu.
Ciekawostka 2: Recenzja Matusalem Clasico 10
Rum Dictador 12 (część informacji za diffordsguide.com)
Kolumbia. Dokładnie Cartagena de Indias. Tam powstaje rum, który jest potem aplikowany do tych świetnych czarnych butelek, jakby całych zalakowanych. Distileria Columbiana, producent, lokuje swoje produkty na półce premium, a ich karta rumów klasycznych zaczyna się dopiero od 12 letniego (ostatnio została wzbogacona o rumy smakowe starzone przez 100 miesięcy). Starzenie odbywa się metodą Solera. Średnio jest to 12 lat, a na średnią składają się blendy od 8 letniego do 14 letniego. Rum produkuje się z fermentowanej, lekkiej melasy (sugar cane honey). Zastosowano tutaj bardzo ciekawe połączenia. Część wsadu destylowana jest metodą alembikową i to dwukrotnie. Część metodą kolumnową (zaczyna być to moje ulubione połączenie). Starzenie też jest łączone i w 85% to beczki dębowe po bourbonie, a w pozostałych 15% po sherry.
Noty smakowe (za stroną producenta)
Zapach – lekki karmel, miód, lekko palona kawa, dąb
Smak – karmel, kakao, miód, delikatnie kawowy
Do zastosowania: solo, w dobrych drinkach
Podsumowując: 4/5 – bardzo dobry rum, w moim odczuciu nawet lepszy niż „20” Dictadora (ale ciii, zostawmy to między sobą 🙂 )
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Lubisz Kolumbię lub rumy z Kolumbii? Sprawdź koszulkę z rumowym wzorem z miastem Cartagena des Indias, z Kolumbii.
Rum Appleton Estate 12
Ale wróćmy do rumu. Dumna 12. Dumna z tego względu, że to jeden z tych rumów, które określają wiek blendu jako minimalny, a jak wyczytałem są tam blendy od 12 do 18 lat. Ciekawa jest też metoda starzenia, bo poza tym, że jest w dębowych beczkach po bourbonie, to do środka dodaje się jeszcze prażone (opalane) płatki (chipsy) dębowe. Destylacja, charakterystyczna dla Appletona – alembiki miedziane oraz kolumna.
Noty smakowe (za stroną producenta)
Dąb, owoce, kakao, melasa, skórka pomarańczowa, wanilia, kawa z odrobiną prażonego dębu i migdałów
Do zastosowania: solo, w dobrych drinkach
Podsumowując: 5/5 – Intensywny, choć wyważony, alembikowo-kolumnowy rum. Nieoczywisty przy pierwszym kontakcie, podobnie jak u innego jednego z moich ulubionych rumów, potrzebowałem chwili, żeby się przekonać do smaku
Kraj pochodzenia: Jamajka
Ciekawostka 1: Końcowym właścicielem jest Gruppo Campari i dopiero niedawno zrozumiałem skąd we Włoszech dość popularny był Appleton (butelka ze zdjęcia była właśnie we Włoszek kupiona)
Ciekawostka 2: Appleton ma świetne portfolio rumowe kończące się na 50 letnim! rumie, dostępnym gdzieniegdzie za, bagatela, ok 5 tys. EUR (wyprodukowano tylko 800 butelek)
Ciekawostka 3: Niedawno zmieniono nazwę z AE 12 year old extra na Appleton Estate Rare Blend 12.
pozdrawiam
RumFanatic