Rumowa Kuchnia #3 – Kieliszki bekonowo – czekoladowe
Dziś nowy przepis w ramach kategorii rumowa kuchnia. Po słodkim popcornie (TUTAJ) oraz świetnych żeberkach z rewelacyjną marynatą rumową (TUTAJ) przyszedł czas na przepis, który może nie zawiera w sobie rumu, ale do rumu bardzo dobrze się nadaje. To przepis na kieliszki bekonowo – rumowe.
Na wstępie się też wytłumaczę, że nie jestem autorem tego pomysłu (Tutaj link do autora ), przeniosłem go raczej w tłumaczeniu na grunt polski i zaadaptowałem do rumu, bo wydaje mi się, że zarówno do czekolady, jak i do bekonu rum po prostu pasuje.
Co potrzebujemy, żeby wykonać kieliszki bekonowo – czekoladowe?
– boczek w plastrach (po 2 plastry na 1 kieliszek)
– czekolada (wedle własnych preferencji, do eksperymentu, ja użyłem 2 różnych – gorzkiej oraz ciemnej z wiśniami i chilli i muszę powiedzieć, że ta z wiśniami, słodsza wypadła dużo lepiej w końcowym, smakowym efekcie) – około 2-3 kostek na 1 kieliszek
– rolka po papierze toaletowym (to nie żart 🙂 )
– pędzelek do malowania czekoladą
– sznurek
– folia aluminiowa
– rum (najlepiej taki, żeby smakował solo)
Krok 1 – zrobienie formy
Przecinamy rolkę na pół (w szerz), po czym rozcinamy po boku i zmniejszamy średnicę okręgu (nawijając na siebie części, do ok. 2,5 cm średnicy z 3,5 cm – różnica jest pokazana na zdjęciu). Owijamy folią aluminiową.
Krok 2 – uformowanie kieliszka
Owijamy boczkiem. Kroimy jeden plaster na pół. Układamy jedną połówkę centralnie na dnie, a drugą połówkę też centralnie na dnie, ale prostopadle, tworząc takiego plusa (lub x) na otworze od rolki. Drugim plastrem owijamy rolkę od dołu zaciskając końcówki z plusa tak, by nie tworzyć luk. Środek owijamy sznurkiem lub czymś podobnym (ja użyłem jakiejś gumki od ozdoby świątecznej), dość mocno, by całość trzymała.
Krok 3 – pieczenie
Układamy tak uformowany kieliszek na kratce w piekarniku podgrzanym na 190 st. Koniecznie trzeba czymś wyścielić na dole piekarnika, bo będzie kapał tłuszcz z boczku. Pieczemy ok 15-20 minut.
Krok 4 – pozbycie się wkładu
Czekamy jak ostygnie boczek. Delikatnie usuwamy górą rolkę delikatnie najpierw ją ugniatając.
Krok 5 – topienie czekolady i malowanie kieliszka od środka
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Jak już nam rozmięknie, nakładamy na pędzelek i smarujemy wnętrze uformowanego z bekonu kieliszka tak, by nie pozostała żadna luka w środku, przez którą przeszedłby płyn.
Krok 6 – chłodzenie
Wkładamy kieliszek na 1 godzinę do lodówki.
Krok 7 – konsumpcja
Dodajemy coś do wypełnienia. Mi się wydaje, że rum jest na tyle uniwersalny, że może dobrze połączyć czekoladę (dobrze dobraną) z bekonem. Natomiast wydaje mi się, że np. miks rumu z likierem kawowym lub czekoladowym albo wino Porto też by ciekawie z kieliszkiem współgrały.
Smacznego 🙂
pozdrawiam
@RumFanatic (obecny na Facebooku i Twitterze)
Lubisz Wenezuelę lub rumy z Wenezueli? Sprawdź koszulkę z rumowym wzorem z miastem Caracas, stolicą Wenezueli, w wybranym przez Ciebie kolorze.
3 komentarze
~Arthur
boczek + czekolada + rum -> jakos mi to wszystko razem nie podchodzi do gustu.
@RumFanatic
Szykuj żołądek, następnym razem surowy tuńczyk w marynacie rumowej 🙂
~Arthur
Do sushi juz sie przyzwyczailem , ale chetnie zamienie soya-sauce na rum 😉