Drink miesiąca (lipiec’14)! – Jagodowe Daiquiri
Podchodząc do tego-miesięcznego tematu na drink miesiąca myślałem, żeby znów, jak ostatnio (link) połączyć kwestię rumową z tematem sezonowym i… chyba się udało 🙂 Muszę przyznać, że totalnie po raz pierwszy robiłem tego drinka, bo pomysł był spontaniczny i pojawił się podczas… mycia jagód.
Jagody i rum?
Tak, jagody, sezonowy, polski owoc (bo chodzi o polskie, ciemne jagody, nie borówki amerykańskie czy kamczackie), który dzięki temu, że jest soczysty, bardzo fajnie się nadaje się do drinków robionych na bazie świeżych owoców. A mnie idealnie przypasował do zrobienia Daiquiri (o rodzajach daiquiri, m.in. na bazie świeżych owoców pisałem tutaj).
Jak zrobić takie Jagodowe Daiquiri?
Potrzebujemy:
– 50 ml rumu (białego, aczkolwiek z uwagi na ciemne barwienie sokiem z jagód, wydaje mi się, że z ciemnym też by wyszło świetnie)
– 5 – 10 ml syropu cukrowego (lub analogicznie, jak w materiale o Daiquiri cukru, jak kto woli)
– lód
– 20 ml wyciśniętego soku z limonki
– łyżka jagód
– shaker
– sitko (będzie potrzebne jeszcze spożywcze oprócz tego w shakerze)
Do shakera wsypujemy jagody i mocno je gnieciemy, żeby puściły sok. Dodajemy lód i pozostałe składniki i mocno trzęsiemy shakerem. Przelewamy przez podwójne sitko (jedno z shakera, jedno spożywcze), aby drobinki z jagód nie przeszły do kieliszka, a drink miał delikatną konsystencję. Pijemy z kieliszka koktajlowego.
I oto mamy Jagodowe Daiquiri:
Polecam też w innych konfiguracjach z owocami. W lecie na pewno super wyjdzie z malinami (też przez podwójne sitko, na pestki z malin).
pozdrawiam
Rum Fanatic