Drink miesiąca #23! – (marzec’16) – Mexico City, czyli tequila i rum razem dają się lubić
Kolejny, 23 już, drink miesiąca. Tym razem przeniesiemy się w klimaty meksykańskie (nie, nie rodem z „Sicario”, raczej Jukatanu) i zmieszamy tequila z rumem. Takim standardowym dla mnie skojarzeniem dla połączenia tych dwóch alkoholi jest Long Island Iced tea, gdzie zarówno tequila jak i rum występują. W towarzystwie innych alkoholi, ale z bardzo dobrym skutkiem.
Trop Long Island Iced Tea jest zresztą dobry, bo i w tym przypadku, drinku o nazwie Mexico City zarówno tequila jak i rum wystąpią w towarzystwie triple sec, soku cytrynowego i syropu cukrowego. Czyli trochę taki okrojony Long (bez wódki i ginu, no i coli). Ale dzięki temu powstał ciekawy, lekko kwaśny, lekko wytrawny drink podawany w kieliszku koktajlowym.
Jakie składniki są potrzebne żeby połączyć rum i tequilę w drinku Mexico City?:
– rum (jasny) – 20 ml
– tequila (jasna) – 40 ml
– triple sec – 10 ml
– sok z cytryny – 20 ml
– syrop cukrowy – 10 ml
– lód
Sposób przygotowania:
Składniki wrzucamy na lód do shakera. Mocno wstrząsamy. Przecedzamy do kieliszka koktajlowego.
Voila! Tequila z rumem!
Smacznego!
pozdrawiam
@RumFanatic (obecny na Facebooku i Twitterze)
Lubisz Hawanę lub rumy z Kuby? Sprawdź koszulkę z rumowym wzorem z miastem Hawana, stolicą Kuby, w wybranym przez Ciebie kolorze.
Polecam także – przepis na drink z likierem melonowym – Melon Collie Martini drink:
Jeden komentarz
~Amator dobrego alkoholu
Lubię tequilę i rum, ale za Long Island nie przepadam. Niby alkohole fajnie się ze sobą komponują, ale jak dla mnie trochę za dużo tego dobrego. Wolę prostsze drinki, a Mexico City wygląda całkiem zachęcająco. Kwaskowy, elegancki i nieprzekombinowany – idealne zestawienie : )