Rumowa Kuchnia #2 – Żeberka w marynacie rumowej w towarzystwie domowych frytek z wędzoną papryką
Jest i nr 2 w Rumowej Kuchni (dla przypomnienia, w nr 1 była przekąska – Popcorn Rumowy). Tym razem wchodzi waga ciężka. Przysmak wielu. Żeberka! Mam nadzieję, że po lekturze tego wpisu zyskają nowych sympatyków, bo są w rumowej odsłonie. Absolutny hit dla mnie – Żeberka w marynacie rumowej!
Co nam do Żeberek w rumowej marynacie potrzebne?:
– oczywiście żeberka, wieprzowe – mi wyszło ok 600 g na tą ilość marynaty
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego (Demerara)
– 1/4 szklanki sosu chilli
– 4 łyżki ketchupu
– 60 ml rumu (w przepisie jest ciemny, ja natomiast użyłbym / i użyłem / rumu typu Spiced, z uwagi na mnogość smaków i przypraw – na podorędziu miałem Chairman’s Reserve Spiced i taki poszedł, w PL ze Spiced są dostępne m.in. Captain Morgan Spiced, Bacardi Oakheart czy Rebellion Spiced – jak nie ma to naturalnie ciemny będzie ok)
– 4 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka sosu Worcestershire
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 2 posiekane ząbki czosnku
– 1 posiekana szalotka
– 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
Składniki prezentują się tak:
Jak zrobić Żeberka w rumowej marynacie?
1. Wszystkie składniki na marynatę wrzucamy do pojemnika i blendujemy na gładką masę.
2. Żeberka obtaczamy w marynacie i pozostawiamy w lodówce na min. 12 godzin. Wkładamy to później do rękawa, lub do pojemnika żaroodpornego przykrytego folią aluminiową.
3. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 160 st. na 2 – 2,5 godziny. Ostatnie pół godziny pieczemy bez przykrycia, żeby się żeberka zarumieniły.
4. Żeberka prezentują się tak:
Frytki
Dla mnie (może ktoś powie, że to pornografia jedzeniowa) do żeberek dobrze pasują frytki. Najlepiej oczywiście przygotowane samodzielnie, z ziemniaka (hm, też mi odkrycie, frytki z ziemniaka 😉 ). Dostałem fajną inspirację (dziękuję inspiratorce 😉 ), żeby do frytek dodać wędzonej papryki. Dodałem, pasowało 🙂 .
Umieszczam te frytki jako dodatek, bo może nie każdy lubi, nie każdy znajdzie wędzoną paprykę. A frytki, to raczej każdy zrobi, jak będzie miał ochotę.
Całość, już z frytkami prezentuje się tak:
Dla mnie – MEGA PALCE LIZAĆ – mam nadzieję, że Wam też posmakuje. Oczywiście wybaczcie brak garnishów i innych cud – dodatków 🙂 Sam smak – same bebechy 🙂
pozdrawiam
@RumFanatic (obecny na Facebooku i Twitterze)
PS. Dziękuję Studio Culinary Solutions & Slow Food Bistro za przepis na żeberka w rumowej marynacie! Świetny!