Drink miesiąca! – (wrzesień’14) – Banana Rum Frappe
„Nie tak to miało wyglądać…” – stwierdził niezadowolony, stojąc nad kuchennym blatem i przyglądając się opisowi drinka, który miał właśnie zrobić. „Mleczko kokosowe” – parzyły oczy, kiedy patrzył to na tablet z przepisem, to na lodówkę, pustą lodówkę akurat w zakresie, który chciał wykorzystać. „Trzeba poimprowizować” – i jak pomyślał, tak zrobił udając się przed słusznych, jak na domowe pielesze, rozmiarów barek w celu zapełnienia pustki w głowie na temat zrobienia drinka, który warto będzie polecić.
Tak mógłby brzmieć fragment przynudnawej książki o perypetiach autora tegoż bloga. Bo oto stała się rzecz niesłychana. Gotowy pomysł na drink miesiąca września wyparował szybciej niż woda na Saharze. A przyczyna prozaiczna – brak mleczka kokosowego, który miał być składnikiem tegoż drinka, a o którym zapomniałem przy okazji zakupów 🙂 No ale nic, przepisów na drinki bez liku, zawsze można coś wykombinować z tego, co jest. No i wykombinowałem. A przy okazji uchyliłem rąbka tajemnicy na składnik do drinka października :). Miłośnicy mleczka kokosowego już mogą ostrzyć zęby :).
A co za drinka wykombinowałem?
Ano moim zdaniem dość ciekawego, bardziej chyba nadającego się na wieczorną okazję z uwagi na to, że jest rekomendowany do serwowania w… kieliszku do szampana (wiecie, nastrój, muzyczka, itp.).
Banana Rum Frappe drink – tak się ten mój wynalazek nazywa
Skład drinka:
– Rum jasny – 30 ml (jasny jest preferowany, ciemny może być, ale trochę zbrudzi kolor drinka)
– Likier bananowy – 30 ml
– Sok pomarańczowy – 30 ml
– Lód (zwykły jak i kruszony)
Sposób przygotowania:
Można go przygotować na 2 sposoby.
1 sposób – rum, likier i sok mieszamy z lodem (zwykłym) w shakerze. Przelewamy do kieliszka szampanowego wypełnionego kruszonym lodem.
2 sposób – warstwowy – wypełniamy kieliszek lodem kruszonym, po czym dodajemy, powolutku, po ściankach kolejno – likier, sok i rum. Potem warto zmieszać, bo zanurzenie ust w samym rumie na początek może zrazić 🙂
Można dodać dla ozdoby ewentualnie jakiś akcent np. czerwony, bądź dolać odrobinę grenadiny.
Alternatywy?
1. Można dodać ciemny rum zamiast jasnego.
2. Można pozmieniać likier, np. ananasowy zamiast banana.
3. Można też spróbować inny sok, np. ananasowy.
To tyle na dziś. Idę poszukać mleczka kokosowego. Tak na wszelki wypadek 🙂
pozdrawiam
RumFanatic