Rum Doorly’s 3 oraz Rum Doorly’s XO – analiza etykiety #2
Druga, po Bacardi 8 (tutaj) próba analizy etykiety w celu rozkminienia znaczenia słów tam zawartych. Tym razem – Rum Doorly’s 3 oraz Doorly’s XO – butelki z etykietami dość prostymi, bo i taka jest początkowa gama destylarni Foursquare.
Nazwa wzięła się od nazwy założyciela, Martina Doorly, który był handlowcem na Barbadosie, zakupował rum od producentów, mieszał go i sprzedawał pod swoim brandem. Firmę założono w 1920 roku. W 1993 została przejęta przez RL Seale, właściciela Foursquare.
Rum Doorly’s 3 – etykieta:
Nakrętka podstawowa, ofoliowana z napisem na folii Doorly’s 3, wskazując że ta cyfra będzie istotna. Poniżej etykieta z napisem starzony 3 lata. I tu mamy klucz, gdyż firma potwierdza iż oznaczenie wieku jest minimalne.
Poniżej hasło Fine Old Barbados Rum, bardziej historyczne niż faktycznie żeby podkreślać, że 3 letni rum jest stary.
Barbados rum – trwają prace na Identyfikacją Geograficzną (GI) żeby nazwa Barbados Rum była zastrzeżona i znaczyła coś konkretnego (konkretny zbiór cech dla rumu pochodzącego z Barbadosu). Na razie jednak nie ma porozumienia pomiędzy wszystkimi 4 na wyspie destylarniami, a raczej zdaniem 3 (Mount Gay, Foursquare, St Nicholas Abbey) pracę nad doprowadzeniem do konsensusu torpeduje firma Maison Ferrand, właściciel marki Plantation i destylarni WIRD, która chce w ramach praktyk dozwolonych wprowadzić m.in używania cukru i możliwości starzenia poza Barbadosem, na co pozostałe strony nie wyrażają zgody.
Na dole istotna informacja, że rum jest dedykowany, blendowany i butelkowany przez firmę RL Seale, czyli jest to tzw. Estate Producer, mający cały proces produkcyjny u siebie. Mamy więc pewność źródła, z którego rum pochodzi.
Rum Doorly’s 3 – Kontretykieta:
Opis, że rum pochodzi od jednego z najstarszych i najbardziej prestiżowych producentów na Barbadosie. Z prestiżem się zgodzę, z tym najstarszym to lekkie nadużycie, zależy pewnie jak zdefiniujemy producenta. Destylarnia jest młoda z 1996 roku, 3 na 4 na Barnadosie. Może jednak chodzi o fakt że założyciel, czy obecny patron zakładali swoje firmy na początku XX wieku.
Na końcu informacja, że rum starzony przez 3 lata w małych beczkach, po czym nastąpiła 3-stopniowa filtracja węglem aktywnym. Stąd biały kolor mimo starzenia (dlatego istotnie jest by nie oceniać rumów po barwie).
Rum Doorly’s XO – etykieta
Butelka wykończona plastikowym korkiem. Szyjka z napisem XO, choć trzeba zaznaczyć, że XO nie ma konkretnego pokrycia w oznaczeniu wieku. Mówi się że rum ma około 5-6 lat.
Poniżej, na etykiecie, informacja że część najstarszych rumów, na potrzeby XO jest poddawana drugiej maturacji, tym razem w beczkach po hiszpańskiej Sherry Oloroso.
Na górze napis specially selected – marketing.
Podobnie do Doorly’s 3 i tu mamy określenie Fine Old Barbados Rum, wyjaśnione wcześniej. Podobnie, cały proces robiony inhouse.
Rum Doorly’s XO – kontretykieta
Kontretykieta to powielenie części informacji z etykiety oraz slogan:
Są rumy dla tych którzy wiedzą (się znają) i jest Doorly’s XO, dla tych co wiedzą więcej (znają się lepiej).
Oba rumy 40%.
pozdrawiam
Rum Fanatic – profil na FB