Jaki rum wybrać, jeśli lubię whisky?
Dzisiaj wyjątkowo ktoś inny przejmie stery pisania na temat rumu. Patryk Kozyra z firmy The Last Port opisał na FB grupie Rum Polska, jaki wybrać rum, jeśli się przychodzi w rumowe spektrum ze świata whisky? Z Patrykiem znam się już kilka lat, a nasze poznanie zapoczątkowane było mini serią fantastycznych, autorskich koktajli Parrot Cocktails (od jednego z jego wcześniejszych miejsc pracy) . Również i tym razem zgodził się podzielić swoją rumowo – whiskową wiedzą na łamach bloga.
Zapraszam do lektury.
Jaki rum wybrać?
Od jakiegoś czasu temat regulacji rumu pojawia się coraz częściej, zwłaszcza gdy chodzi o dodatki. Jest wiele nieporozumień dotyczących braku ogólnych przepisów dotyczących rumu. Richard Seale (Foursquare Distillery), Ian Burrell (globalny ambasador rumu), Peter Holland (Floating Rum Shack), Luca Gargano (Velier) i niektórzy entuzjaści rumu od dawna odpowiadają na pytanie, „Jak klasyfikować rum?”
Rum jest regulowany. To, co czyni tę kwestię mylącą, polega na tym że poziom regulacji różni się w poszczególnych krajach. Na przykład, Martynika jest znana ze swojej surowej regulacji (AOC), a np. kraje takie jak Filipiny, kolokwialnie mówiąc kuleją w tym temacie.
Na szczęście istnieje wiele krajów, w których przepisy dotyczące rumu są bardziej egzekwowane, np. Jamajka, Barbados (niestety, póki co lokalnie), Martynika: w ramach AOC, Gwadelupa: IGP, rumy kubańskie z DOP, Haiti z Clairin i niektórzy producenci z Karaibów stosujący wytyczne ARC (Authentic Caribbean Rum).
Ale problemem, nad którym chciałbym dzisiaj się pochylić to nie klasyfikacja, która jest najlepsza, a „klasyfikacja porównawcza” z najczęściej wybieranym „brown spirit” w Polsce czyli whisky. Od dłuższego czasu zauważam pytania „piję whisky, jaki wybrać rum?”. Odpowiedź na pozór wydaje się być prosta, ale powinniśmy zauważyć kilka ważnych czynników, wynikających z miejsca produkcji i regulacji. Właśnie w tym poście postanowiłem zebrać najważniejsze cechy whisky z danego regionu i przypisać do nich rumy. Tak aby każdy miłośnik szkockiej wody życia mógł znaleźć alternatywę w postaci rumbuliona.
Chciałbym zauważyć że wszystkie propozycje są pokierowane tylko moimi odczuciami i spostrzeżeniami. Staram się niczego nie narzucać, a tylko zasugerować. Wybierałem również rumy, które są ogólnodostępne, czasem sugerując konkretny typ innym razem destylarnie lub kraj pochodzenia. Zacznijmy, podróż szlakiem szkockiej whisky w porównaniu z rumem.
LOWLANDS
Nie będę wspominał o pięknych krajobrazach nizinnych i granicach. Mamy odnieść się do smaków i aromatów. W regionie działają destylarnie, produkujące whisky o znikomej nucie torfu lub całkowicie jej pozbawionej. Zwykle mają subtelniejsze aromaty i wyróżniają się wytrawnym finiszem.
Rumy, które odpowiadają cechą whisky z Lowlands:
- Clairin Sajous Vieux
- Rhum Trois Rivieres
- Rhum Barbancourt
- Rum Santa Teresa 1796
- Neisson Profil 105
- Rum Mount Gay XO Triple Cask
- Rum Privateer 2017 Habitation Velier
- MHOBA Select Reserve Glass Cask
- Rum Pusser’s 15 YO
- Rum Duppy Share
- Appleton Estate 12, 21
- Rum Brugal 1888
HIGHLANDS
Wszystkie whisky znajdujące się w regionie nie wyróżniają się na tyle, aby stworzyć wspólny styl. Można mówić o podobieństwach whisky z konkretnych gorzelni, ale nie o podobieństwie całego regionu. To co można powiedzieć to to, że nie znajdziemy tutaj torfowanego słodu, ale gorzelnicy dbają tutaj o dymne nuty. Whisky te są zazwyczaj pozbawione wytrawnego finiszu.
Propozycje rumów:
- Foursquare 2008 i Detante
- Velier English Harbor
- Chairman’s Reserve Forgotten Cask
- Pussers Gunpowder
- Rum Abuelo 12
- Rumy Kubańskie
- Flor De Cana 12 i 18
- Rum Dictador
ISLAY
Łatwo odróżnić je od innych regionów Szkocji. Istotną rolę odgrywa wyczuwalna nuta torfowego dymu. I tak jak dla whisky Islay, tak dla rumu Jamajka jest wyspą, na której znajdziemy estrowe, mocno wyróżniające się rumy:
- Worthy Park Reserva, Worthy Park 12 yo
- Hampden Reserve i Overproof
- rumy z destylarni Long Pond
- rumy jamajskie z serii Habitation Velier i Velier Jamaican Stills (tzw. potwory estrowe)
- ośmieliłbym się również wpisać w tę kategorię rumy z destylarni Savanna z Reunion zwłaszcza z serii Gran Arome.
- Caroni
SPEYSIDE
Gorzelnie whisky są rozrzucone na obszarze całego Highlands. Charakter whisky jest elegancki, dobrze zrównoważony i wyrafinowany.
Proponowane rumy:
- Velier Foursquare Plenipotenzario
- Worthy Park Quatre Vin
- rumy z serii pojedynczych beczek Plantation
- Abuelo Cask Finish
- rumy z serii Transcontinental
- Mezan Panama
- Clairin Ansyen
- Savanna Cognac Cask
- Bellevue Reunion
- J. Bally
- Appleton Heart of Jamaica
- Dictador Seria The Best Of i Dictador Insolent
GORZELNIE ZBOŻOWE
Często określa się je mianem whisky pozbawionych charakteru, o neutralnym alkoholu… natomiast nie zawsze jest to zgodne z prawdą dlatego tę kategorie postanowiłem podzielić na dwie mniejsze. Rumy pozbawione smaku i aromatu i te starannie przygotowane.
Te pozbawione lub ze znikomym smakiem, to zazwyczaj rumy wielokolumnowe, które niemalże przez rektyfikacje zostały pozbawione charakteru trzciny cukrowej:
- Bacardi (carta blanca, oro)
- Don Q
- Brugal XV, Blanco
- Barcelo
- Capitan Morgan
Rumy genialne w swojej prostocie, starannie fermentowane i destylowane:
- Clairin Haiti
- Paranubes Meksyk
- białe rumy Jamajskie
- Nine Leaves Japonia
WHISKY MIESZANA
Kategoria ciężka do opisania. Możemy wpisać w nią rumy blended z kategorii premium jak np.
- Velier Tigerhark, Royal Navy,
jak również dobre mieszanki, które idealnie sprawdzą się w koktajlach:
- Veritas,
- niektóre rumy Plantation,
- Duppy Share.
W tej kategorii znajdziemy również rumy przyprawiane lub aromatyzowane:
- World’s End
- Union
- Foursquare spiced
- Red Leg
- Dead Man Finger’s
- Kraken
- Sailor jerry
- Companero Panama itd.
Nie będę oceniał, które z nich są dobre, a które nie. Każdy powinien wybierać je samodzielnie. Pamiętajmy o tym że w tej kategorii znajdziemy rumy, które są dosładzane.
WHISKY IRLANDZKA
Z reguły łagodniejsza, ale również elegancka. Uważam że powinniśmy wpisać tu rumy multikolumnowe, lub te pochodzące z mieszanek destylacyjnych,(choć nie zawsze) dojrzewających w beczkach:
- Ron Zacapa
- Angostura 1824 i 1919
- Diplomatico
- El Dorado 12, 15, 21
- rumy z Mauritiusa
- Pyrat
- Dos Maderas
- Esclavo
- Cristobal
Tak jak w przypadku whisky, tak też w rumie mamy wielu niezależnych bottlerów. Na szczególną uwagę zasługują rumy:
- Velier
- Samaroli
- Plantation
- Mezan
- S.B.S
WHISKY AMERYKŃSKA BOURBON I RYE
Aromaty zazwyczaj słodkie wynikające z użycia kukurydzy, jednak w przypadku whisky żytniej pojawia się smak gorzko-słodki. Poprzez fakt, że wiele rumów dojrzewa w beczkach po Bourbonie, w tę kategorie moglibyśmy wpisać dużą ilość produktów, jednak na szczególną uwagę zasługują:
- Bayou
- Privateer
- Centenario
- Cruzan
- Chairmans Reserve
- Doorly’s
Jeżeli macie jakieś swoje typy, śmiało się podzielcie. Jaki rum wybrać wg Was?
pozdrawiam
Patryk Kozyra
2 komentarze
Gisch
W sumie ciekawy byłby też odmienny artykuł – jaki wybrać rum jeśli nie jestem fanem whisky 😉
Ja swoje zainteresowanie zacząłem od kubańskiego rumu Mulata znalezionego w Aldim – w wersji z colą i lodem o niebo lepszy dla mnie od Jacka Daniela czy Jana Chodziarza (wcześniejszego podejścia z G*leonem nie liczę, to faktycznie barwiona okowita i nic więcej).
Co z hiszpańskich typów (bo chyba one by się sprawdziły najlepiej; no niestety, w półce cenowej poniżej setki) można polecić by jak najmniej przypominało szkocką? Jeszcze angielskie, czy wkraczanie tam to dobra opcja?
Rum Fanatic
Myślę, że wszystkie z dodatkową maturacją w beczkach po winach, czy koniaku byłyby ciekawym do zbadania. Z tzw. „hiszpańskich” linia Abuelo, Santa Teresa, jak lubisz słodkie to Butucal/Diplomatico lub dominikańskie Brugal, czy Barcelo. Z tzw. angielskich spróbuj np. linię El Dorado (12-15), jeśli chcesz daleko od whisky.