Parrot Cocktails #1 – Uma – wprowadzenie i pierwszy koktajl w nowej, wyjątkowej kategorii
Wprowadzamy nową kategorię na blogu :). Kategorię o nazwie Parrot Cocktails.
Swego czasu popełniłem tekst o rynku rumu w Polsce na podstawie Raportu KPMG (Tutaj). W raporcie wspomniano m.in., że jednym z trendów w rumie, który pomaga w rozwoju tego produktu, tak na świecie, jak i w Polsce jest miksologia.
Skomentowałem to wtedy następująco:
„…@RumFanatic – najbardziej obiecujący trend w poprawie pozycji Rumu, stopniowe wypieranie wódki, jako bazowego, mocnego napoju alkoholowego do drinków – sytuacja „dziejąca się” na świecie, która ostatecznie dotrze też do Polski…”
Skomentował to także w „Raporcie” Ivar Aus, Country Manager w Bacardi Martini:
Idąc tym tropem kontynuowałem część „drinkową” bloga, m.in. poprzez cykl Drink miesiąca czy Złamane Klasyki.
Miałem jednak świadomość, że podobnie jak w kuchni, tak i za barem jest różnica pomiędzy, napiszmy to obrazowo, wypiekami Siostry Anieli (bardzo smacznymi, to nie przytyk), a gwiazdkami Michelin.
Znając swoje ograniczenia oraz fakt, że nie zajmuję się miksologią zawodowo poprosiłem o współpracę kogoś, kto się na tym bardzo dobrze zna, powiedziałbym wręcz, że jest specjalistą wysokiej klasy w tej dziedzinie.
Tą osobą jest Patryk Kozyra, prowadzący wrocławski Cocktail Bar – Parrot Rum Embassy, finalista pierwszej polskiej edycji światowego, prestiżowego konkursu World Class 2015 (największy światowy konkurs miksologiczny).
Patryk zaprezentuje na niniejszym blogu, w ramach kategorii Parrot Cocktails, swoje autorskie kompozycje (dostępne w Parrot Rum Embassy), w których jednym ze składników będzie naturalnie rum.
Będą to krótkie prezentacje, z podaniem zastosowanych składników oraz działającym na wyobraźnię zdjęciem.
Mam nadzieję, że ta seria doda czytelnikom inspiracji w dalszym rozwoju i poznawaniu rumu, jako produktu, który można zastosować w wielu dziedzinach, ale w szczególności w miksologii oraz w poznaniu świata idealnie skomponowanych koktajli, gdzie o niektórych składnikach, nawet nie pomyślelibyśmy, że mogą znaleźć zastosowanie w połączeniu z alkoholem.
Na dzień dobry zaprezentujemy pierwszy koktajl z serii – „UMA”.
Skład Koktajlu Uma:
– 20 ml Rum Zacapa 23
– 20 ml Bulleit Rye (Kentucky Whisky)
– 40 ml Carpano Antica (włoski Vermouth)
– Arak perfume (aromat anyżowy) – 2 ml
– wyciąg z grzybów shitake – 25 ml
– 3 krople Bar 40 Umami Bitters
Ingredients:
– Ron 20 ml Zacapa 23 Yo,
– 20 ml Bulleit Rye,
– 40 ml Carpano Antica
– 2 ml Arak perfume,
– 25 ml shitake mushrooms elixir,
– 3 drops Bar40 Umami Bitters
Smacznego!
pozdrawiam
@RumFanatic (obecny na Facebooku i Twitterze)
Lubisz Kubę lub rumy z Kuby? Sprawdź koszulkę z rumowym wzorem z miastem Hawana, stolicą Kuby, w wybranym przez Ciebie kolorze.