Drink miesiąca! – (sierpień’15) – Tropical Blossom, czyli jak świetnie połączyć jabłko antonówkę z czarnym bzem
Kompozycja smakowa. To kryje się za przyczyną wyboru obecnego drinka na sierpniowy drink miesiąca. Jabłko antonówka i czarny bez. Jak to Wam brzmi? Mi to połączenie z dodatkiem 50 ml jasnego rumu brzmiało na tyle dobrze, żeby spróbować. Miłe zaskoczenie. Od dzisiaj jabłko antonówka tylko z czarnym bzem. I rumem oczywiście 😉
Tropical Blossom. To drink na który wpadłem szukając informacji do mojej recenzji Rumu El Dorado „3”. Intrygujące połączenie. No to bum. Próbujemy. Trzeba tylko znaleźć syrop z czarnego bzu. Prościzna! Lecimy do sklepu, bierzemy, do kas…ale zaraz ciemny? Przecież drink jest jasny. Z powrotem do domu. Hm… Okazuje się, że można dostać jasny syrop z czarnego bzu! Hm…To zrobimy taki lekko zmodyfikowany Tropical Blossom.
Tak, ostatecznie zmodyfikowany. Bo w sumie dlaczego nie ciemny syrop? Na tle jabłka antonówki będzie dobrze kontrastował. A jak smakował 😀
Składniki na drink Tropical Blossom:
– 50 ml jasnego rumu (i raczej przy jasnym trzeba zostać, żeby jasność antonówki zachować)
– 15 ml syropu z czarnego bzu (w oryginale jasny syrop i jasna struktura całego drinka, ja zastosowałem ciemny (z braku jasnego), dla podkreślenia fajnego kontrastu kolorystycznego)
– sok z jasnych jabłek, np. z antonówek
– lód
Jak zrobić drink Tropical Blossom?
Drink jest składany. Najpierw do wysokiej szklanki z lodem wlewamy rum. Zalewamy sokiem jabłkowym. Na koniec wlewamy syrop z czarnego bzu, który osadza się na dnie.
Efekt w warunkach domowych wygląda tak. Smakuje naprawdę dobrze.