Daiquiri arbuzowo-kokosowe, czyli jeszcze jedna rozprawa o D.
Tak, przyznaję, mam ostatnio „wkręta” na Daiquiri 🙂 Po super odkryciu w postaci jagodowej odmiany (pomijając wpis, jak zrobić klasyczne Daiquiri) powiedziałem sobie, że trzeba zmienić nutę i wejść na inne tony. Ale, ale… Zobaczyłem tweeta Malibu, gdzie pokazano jak można jeszcze zaszaleć ze składnikami i postanowiłem też tak zaszaleć.
Arbuz – nawet Nigella go „ugryzła”
Ano arbuz, tak wdzięczny temat na drinki kompletnie mi wypadł z głowy, że jest, że istnieje. A że w sklepach są teraz te zielone kule dostępne, to do sklepu i do roboty. W tzw. „międzyczasie” zobaczyłem, co internet pisze o tzw. „Watermelon Daiquiri” i trzeba przyznać, że temat dość popularny (hm, a u mnie pustka). Na tyle, że nawet Nigella (ta Nigella) podaje własny przepis, jak go zrobić.
Ja jednak zrobiłem swoją własną wariację, bo zamiast samego „Watermelon”, zrobiłem Daiquiri arbuzowo – kokosowe, wykorzystując do tego rum kokosowy (czyli m.in. popularne Malibu).
Przepis na arbuzowo – kokosowe Daiqruiri z wariantami, co można podmienić:
– 50 ml rumu kokosowego (naturalnie można użyć zwykłego, białego rumu i będzie wtedy standardowe Daiquri arbuzowe)
– 20 ml soku z limonki (świeżo wyciskany)
– 50-100 g arbuza, świeżego z lodówki*
– 2 kostki lodu*
* gwiazdka dotyczy arbuza i lodu, bo tu jest kilka wariantów:
1. Zamiast lodu, można arbuza pokroić na kostki i zamrozić – wyjdzie natomiast bardziej gęsta masa, po zblendowaniu
2. W wersji opisywanej, po zmiksowaniu można dodać jeszcze więcej lodu – wtedy będzie drink, jak na zdjęciu, tylko sobie go bardziej schłodzimy i rozcieńczymy, jak się lód będzie topił
3. W tej wersji do miksera/blendera dodajemy więcej lodu i miksujemy, wtedy też zrobimy wersję „frozen” tego drinka (czyli bardziej zmrożoną, gęstą)
Składnikiem opcjonalnym drinka jest syrop cukrowy. Przy użyciu rumu kokosowego, poziom słodkości jest moim zdaniem ok bez syropu. Jeśli ktoś lubi słodsze drinki, to wtedy 5-10 ml można dodać. Taką proporcję trzeba też użyć, jak robimy wersję ze zwykłym, białym rumem.
Sposób przygotowania (w wersji podanej w składnikach):
Rum kokosowy, sok z limonki, pokrojonego arbuza (bez skórek i pestek ;)) oraz lód wrzucamy do miksera/blendera i miksujemy na wysokich obrotach ok. 10 sekund. Przelewamy, standardowo, do kieliszka koktajlowego (choć ja złamałem się i dolałem do niskiej szklanki). Zdobimy, np. kawałkiem arbuza.
W wersji domowej drink prezentuje się tak:
pozdrawiam
Rum Fanatic
ps. Z uwagi na to, że już trochę dużo o Daiquiri było ostatnio – nie jest to drink miesiąca. On już wkrótce 🙂