Drink miesiąca! – (wrzesień’15) – Nutty Smooth z dodatkową wariacją
Jesień nadeszła niepostrzeżenie (przynajmniej kalendarzowo). Odejdziemy więc w drinku miesiąca od klimatów letnio-owocowych. Znalazłem/odświeżyłem przepis na ciekawy drink z nutką migdałową. Jakoś mi się tak połączyło – migdały z jesienią. Tak jakoś nostalgicznie. Byle tylko nie depresyjnie :), choć przy tak ładnej pogodzie na szczęście o typowej jesiennej depresce nie ma co myśleć 🙂 .
Drink się nazywa Nutty Smooth. Czemu nutty, jak dominującą nutą jest migdał? Nie wiem, nie pytajcie. Nie znam autora i nie wiem co miał na myśli. Można na upartego przechrzcić nazwę drinka na Al’Mondy Smooth (od almond). Albo mnie naprostujcie w komentarzach, jakie związki nutty z migdałem 🙂 .
Jaki skład drinka? Jakie alternatywy?
Skład drinka Nutty Smooth:
40 ml jasnego rumu (ciemny? może być! syrop migdałowy dobrze się połączy pod względem kolorystycznym – oczywiście nie przesadzamy z wiekiem rumu)
50 ml soku ananasowego (ananas z migdałem komponuje się ok, jakieś inne propozycje do migdała?)
15 ml syropu migdałowego (standardowo można zastąpić syrop likierem amaretto)
15 ml mleczka skondensowanego
lód
Przygotowanie:
Do shakera z lodem wlewamy jasny rum, następnie sok ananasowy, syrop migdałowy oraz mleczko skondensowane. Wstrząsamy intensywnie i długo (kilkanaście sekund, nawet ponad 20 sekund). Przecedzamy do niskiej szklanki z lodem. Jako alternatywa poleciłbym także kieliszek typu martini. Jakoś tak mi pasuje.
Świetna propozycja dla tych, co lubią smak migdałów i do tego sok ananasowy.
Mam też propozycję wariacyjną. Drink o nazwie Amaretto Colada.
Jasny rum? Jest – 40 ml.
Jakiś dodatkowy rum? Jest – rum kokosowy – 30 ml
Jakiś migdał? Jest – amaretto – 10 ml
Mleczko? Proszę bardzo – 30 ml
Sok ananasowy? Też jest na koniec – 80 ml.
Całość do miksera na 10 sekund z lodem i do dużej szklanki. Smacznego!