Jaki wybrać rum
Rum Edukacja

Jaki rum wybrać, jeśli lubię whisky?

Dzisiaj wyjątkowo ktoś inny przejmie stery pisania na temat rumu. Patryk Kozyra z firmy The Last Port opisał na FB grupie Rum Polska, jaki wybrać rum, jeśli się przychodzi w rumowe spektrum ze świata whisky? Z Patrykiem znam się już kilka lat, a nasze poznanie zapoczątkowane było mini serią fantastycznych, autorskich koktajli Parrot Cocktails (od jednego z jego wcześniejszych miejsc pracy) . Również i tym razem zgodził się podzielić swoją rumowo – whiskową wiedzą na łamach bloga.

Zapraszam do lektury.

Jaki rum wybrać?

Od jakiegoś czasu temat regulacji rumu pojawia się coraz częściej, zwłaszcza gdy chodzi o dodatki. Jest wiele nieporozumień dotyczących braku ogólnych przepisów dotyczących rumu. Richard Seale (Foursquare Distillery), Ian Burrell (globalny ambasador rumu), Peter Holland (Floating Rum Shack), Luca Gargano (Velier) i niektórzy entuzjaści rumu od dawna odpowiadają na pytanie, „Jak klasyfikować rum?”

Rum jest regulowany. To, co czyni tę kwestię mylącą, polega na tym że poziom regulacji różni się w poszczególnych krajach. Na przykład, Martynika jest znana ze swojej surowej regulacji (AOC), a np. kraje takie jak Filipiny, kolokwialnie mówiąc kuleją w tym temacie.

Na szczęście istnieje wiele krajów, w których przepisy dotyczące rumu są bardziej egzekwowane, np. Jamajka, Barbados (niestety, póki co lokalnie), Martynika: w ramach AOC, Gwadelupa: IGP, rumy kubańskie z DOP, Haiti z Clairin i niektórzy producenci z Karaibów stosujący wytyczne ARC (Authentic Caribbean Rum).

Ale problemem, nad którym chciałbym dzisiaj się pochylić to nie klasyfikacja, która jest najlepsza, a „klasyfikacja porównawcza” z najczęściej wybieranym „brown spirit” w Polsce czyli whisky. Od dłuższego czasu zauważam pytania „piję whisky, jaki wybrać rum?”. Odpowiedź na pozór wydaje się być prosta, ale powinniśmy zauważyć kilka ważnych czynników, wynikających z miejsca produkcji i regulacji. Właśnie w tym poście postanowiłem zebrać najważniejsze cechy whisky z danego regionu i przypisać do nich rumy. Tak aby każdy miłośnik szkockiej wody życia mógł znaleźć alternatywę w postaci rumbuliona.

Chciałbym zauważyć że wszystkie propozycje są pokierowane tylko moimi odczuciami i spostrzeżeniami. Staram się niczego nie narzucać, a tylko zasugerować. Wybierałem również rumy, które są ogólnodostępne, czasem sugerując konkretny typ innym razem destylarnie lub kraj pochodzenia. Zacznijmy, podróż szlakiem szkockiej whisky w porównaniu z rumem.

LOWLANDS

Nie będę wspominał o pięknych krajobrazach nizinnych i granicach. Mamy odnieść się do smaków i aromatów. W regionie działają destylarnie, produkujące whisky o znikomej nucie torfu lub całkowicie jej pozbawionej. Zwykle mają subtelniejsze aromaty i wyróżniają się wytrawnym finiszem.

Rumy, które odpowiadają cechą whisky z Lowlands:

  • Clairin Sajous Vieux
  • Rhum Trois Rivieres
  • Rhum Barbancourt
  • Rum Santa Teresa 1796
  • Neisson Profil 105
  • Rum Mount Gay XO Triple Cask
  • Rum Privateer 2017 Habitation Velier
  • MHOBA Select Reserve Glass Cask
  • Rum Pusser’s 15 YO
  • Rum Duppy Share
  • Appleton Estate 12, 21
  • Rum Brugal 1888
Rhum Barbancourt
Rhum Barbancourt, fot. własna

HIGHLANDS

Wszystkie whisky znajdujące się w regionie nie wyróżniają się na tyle, aby stworzyć wspólny styl. Można mówić o podobieństwach whisky z konkretnych gorzelni, ale nie o podobieństwie całego regionu. To co można powiedzieć to to, że nie znajdziemy tutaj torfowanego słodu, ale gorzelnicy dbają tutaj o dymne nuty. Whisky te są zazwyczaj pozbawione wytrawnego finiszu.

Propozycje rumów:

  • Foursquare 2008 i Detante
  • Velier English Harbor
  • Chairman’s Reserve Forgotten Cask
  • Pussers Gunpowder
  • Rum Abuelo 12
  • Rumy Kubańskie
  • Flor De Cana 12 i 18
  • Rum Dictador
Rum Foursquare 2008
Rum Foursquare 2008

ISLAY

Łatwo odróżnić je od innych regionów Szkocji. Istotną rolę odgrywa wyczuwalna nuta torfowego dymu. I tak jak dla whisky Islay, tak dla rumu Jamajka jest wyspą, na której znajdziemy estrowe, mocno wyróżniające się rumy:

  • Worthy Park Reserva, Worthy Park 12 yo
  • Hampden Reserve i Overproof
  • rumy z destylarni Long Pond
  • rumy jamajskie z serii Habitation Velier i Velier Jamaican Stills (tzw. potwory estrowe)
  • ośmieliłbym się również wpisać w tę kategorię rumy z destylarni Savanna z Reunion zwłaszcza z serii Gran Arome.
  • Caroni
Rum Worthy Park Reserve
Rum Worthy Park Reserve, fot. własna

SPEYSIDE

Gorzelnie whisky są rozrzucone na obszarze całego Highlands. Charakter whisky jest elegancki, dobrze zrównoważony i wyrafinowany.

Proponowane rumy:

  • Velier Foursquare Plenipotenzario
  • Worthy Park Quatre Vin
  • rumy z serii pojedynczych beczek Plantation
  • Abuelo Cask Finish
  • rumy z serii Transcontinental
  • Mezan Panama
  • Clairin Ansyen
  • Savanna Cognac Cask
  • Bellevue Reunion
  • J. Bally
  • Appleton Heart of Jamaica
  • Dictador Seria The Best Of i Dictador Insolent
Rum Abuelo Two Oaks
Rum Abuelo Two Oaks, fot. własna

GORZELNIE ZBOŻOWE

Często określa się je mianem whisky pozbawionych charakteru, o neutralnym alkoholu… natomiast nie zawsze jest to zgodne z prawdą dlatego tę kategorie postanowiłem podzielić na dwie mniejsze. Rumy pozbawione smaku i aromatu i te starannie przygotowane.

Te pozbawione lub ze znikomym smakiem, to zazwyczaj rumy wielokolumnowe, które niemalże przez rektyfikacje zostały pozbawione charakteru trzciny cukrowej:

  • Bacardi (carta blanca, oro)
  • Don Q
  • Brugal XV, Blanco
  • Barcelo
  • Capitan Morgan
Rum Brugal XV
Rum Brugal XV, fot. własna

Rumy genialne w swojej prostocie, starannie fermentowane i destylowane:

  • Clairin Haiti
  • Paranubes Meksyk
  • białe rumy Jamajskie
  • Nine Leaves Japonia
Clairin Vaval
Clairin Vaval, fot. własna

WHISKY MIESZANA

Kategoria ciężka do opisania. Możemy wpisać w nią rumy blended z kategorii premium jak np.

  • Velier Tigerhark, Royal Navy,

jak również dobre mieszanki, które idealnie sprawdzą się w koktajlach:

  • Veritas,
  • niektóre rumy Plantation,
  • Duppy Share.

W tej kategorii znajdziemy również rumy przyprawiane lub aromatyzowane:

  • World’s End
  • Union
  • Foursquare spiced
  • Red Leg
  • Dead Man Finger’s
  • Kraken
  • Sailor jerry
  • Companero Panama itd.

Nie będę oceniał, które z nich są dobre, a które nie. Każdy powinien wybierać je samodzielnie. Pamiętajmy o tym że w tej kategorii znajdziemy rumy, które są dosładzane.

WHISKY IRLANDZKA

Z reguły łagodniejsza, ale również elegancka. Uważam że powinniśmy wpisać tu rumy multikolumnowe, lub te pochodzące z mieszanek destylacyjnych,(choć nie zawsze) dojrzewających w beczkach:

  • Ron Zacapa
  • Angostura 1824 i 1919
  • Diplomatico
  • El Dorado 12, 15, 21
  • rumy z Mauritiusa
  • Pyrat
  • Dos Maderas
  • Esclavo
  • Cristobal
El Dorado 12
Rum El Dorado 12

Tak jak w przypadku whisky, tak też w rumie mamy wielu niezależnych bottlerów. Na szczególną uwagę zasługują rumy:

  • Velier
  • Samaroli
  • Plantation
  • Mezan
  • S.B.S

WHISKY AMERYKŃSKA BOURBON I RYE

Aromaty zazwyczaj słodkie wynikające z użycia kukurydzy, jednak w przypadku whisky żytniej pojawia się smak gorzko-słodki. Poprzez fakt, że wiele rumów dojrzewa w beczkach po Bourbonie, w tę kategorie moglibyśmy wpisać dużą ilość produktów, jednak na szczególną uwagę zasługują:

  • Bayou
  • Privateer
  • Centenario
  • Cruzan
  • Chairmans Reserve
  • Doorly’s

Jeżeli macie jakieś swoje typy, śmiało się podzielcie. Jaki rum wybrać wg Was?

pozdrawiam
Patryk Kozyra

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *